Nemocnice Podlesí

B. Braun Avitum

www.ledviny.cz
Informace pro pacienty

Dietní opatření při vyšších hladinách kalia = draslíku

Vážená paní, Vážený pane,

S narůstající délkou dialyzační léčby dochází k postupnému úbytku funkcí ledvin. Opakované odběry krve odhalí tu část nemocných v dialyzačním programu, která je ohrožena vyšší hladinou draslíku = kalia v krvi.

Draslík je životně důležitý prvek, který má v lidském organismu nezastupitelnou úlohu. V normální stravě přijímáme asi 1170 - 3100 mg draslíku za den. Zdravé ledviny si s tímto i vyšším množstvím hravě poradí a přebytečné množství vyloučí do moči - tak aby se přebytečně draslík v organismu nehromadil.

V určitém stadiu slhávání ledvin si již ledviny nedokáží s tímto množstvím poradit a to i přesto, že jim pomáháme vysokými dávkami Furosemidu. Draslík se od dialýzy k další dialýze v organismu hromadí a stoupá jeho hladina v krvi. Draslík se dobře odstraňuje dialýzou a proto pacient odchází z dialýzy vždy s normální hladninou draslíku.

Proč tolik řečí kolem draslíku? Vyšší hodnoty draslíku se u pacienta projevují celkem nenápadně - pocity mravenčení kolem úst, jazyka, prstů, pocit tíhy nohou, při vysokých hladinách se může objevit celková slabost, pasivita, pokles tlaku. Avšak největší nebezpečí spočívá v náhlé zástavě srdeční činnosti, přičemž výše vyjmenované potíže se nemusí ani objevit.

Normální hodnoty kalia vyjadřujeme v mmol/l a jsou 3.6 - 5.4 mmol/l. Potíže se mohou objevit asi při hodnotách kolem 6.5 mmol/l ale nemusí se objevit ani při 7 mmmol/l, což už je hodnota velmi nebezpečná.

Chceme-li předcházet vyšší hodnotě kalia, musíme začít u Vašeho jídelníčku. Je nutno se vystříhat těch potravin a nápojů, které obsahují hodně kalia. Těmto potravinám je nutno se vyhýbat zvláště v období delší přestávky mezi dialýzami.
Denní příjem kalia u nemocných ohrožených vysokou hladinou kalia by měl být jen asi 600-1200 mg / den.
Hodnoty kalia kontrolujeme vždy lx za 3 týdny, u ohrožených nemocných i častěji. Při pocitech výše uvedených nebo po Vámi zjištěné dietní chybě můžeme provést vyšetření kalia kdykoliv, avšak odběr má smysl pouze při zahájení hemodialýzy.

Přikládám tabulku potravin a hodnot kalia v nich. Obecně lze říct, že nejvíce kalia je v zelenině a ovoci, zvláště v sušených a luštěninách, ale je třeba brát zřetel i na běžně konzumovaná množství potravin a proto např. brambory, kterých se jí více než např. ořechů jsou rizikovější.
A na závěr jedna příjemnější informace. Výrazného snížení množství kalia v zelenině, bramborách a luštěninách - až na l/4 - lze dosáhnout jejich namočením před vařením ve větším množství vody, nejlépe přes noc, zeleninu předtím je lepší pokrájet na menší části, vodu pak před vařením slít.

Obsah kalia (=draslíku) v některých potravinách:


K v mg ve l00g potravin
sojová mouka 2025 sušené houby 2000
sušené meruňky 1880 sušené mléko 1280
hrách 985 sušené švestky 864
ořechy vlašské 687 čočka 673
mandle 656 hrozinky 630
šunka v aspiku 646 zeleninové lečo 583
brambory syrové 568 mák 536
kakao 534 růžičk.kapusta 530
špenát 490 sardinky 433
zelen. směs mražená 408 květák 408
kuře 407 vepřové maso 400
vařené filé 360 klobása 357
banán 348 hovězí 334
brambory vařené 325 meruňky syrové 320
chléb tmavý 310 ovesné vločky 308
játrová paštika 299 třešně 275
rajčata 270 čokoláda 257
hrozny 250 mrkev 224
zelený hrášek 201 pomeranč 197
švestky 195 Biokys 180
pomerančový džus 179 mléko 161
citrony 163 jahody 161
vánočka 159 nudle 141
vejce 138 hrušky 127
jablka 120 tvaroh 95
brynza 86 ananasový kompot 85
termix čokoládový 70 rýže vařená 38
smažený kapr 15 máslo 15
káva zrnková 0 . .

Literatura a odkazy
  1. Prof. MUDr. A.Válek,DrSc. a kol: Život s umělou ledvinou, Avicenum, vydání l., l982

MUDr. Roman Kantor E-mail:ledviny.cz@seznam.cz tel 558 304 420 www.ledviny.cz V Třinci dne 18.3.2001